Ελευθερίας Έκφρασης Ελευθερίας Έκφρασης
Αναζήτηση Επικοινωνία Χάρτης
 
Αρχή
Τελευταία  νέα
Εκδόσεις Η.Π.Α
Διεθνείς εκδόσεις
Βίντεο
Σχετικές ιστοσελίδες
Η άποψή σου
ΕγγραφήH Έκθεση “Tι Είναι η Σαηεντολογία;”
 
σελίδα    1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10  |   11  |   12  |   13  |   14  |   15  |   16  |   17  |  


H Έκθεση 'Tι Είναι η Σαηεντολογία;' BPIΣKEI ENΘOYΣIΩΔH ANTAΠOKPIΣH ΣTHN AΘHNAΟι Αθηναίοι ανέβασαν σε πάνω από 100.000 τον αριθμό των ατόμων σ’ όλη την Ευρώπη που είχαν την ευκαιρία να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για τη θρησκεία της Σαηεντολογίας στην ασύγκριτη Έκθεση “Τί Είναι η Σαηεντολογία;” Η Αθήνα είχε την τιμή να είναι η πόλη που έκλεισε την πανευρωπαϊκή περιοδεία σε 54 πόλεις, και το κοινό προσήλθε κατά χιλιάδες – αποδεικνύοντας ότι οι Αθηναίοι θέλουν να κατανοήσουν τις θρησκείες και φιλοσοφίες οι οποίες εξερευνούν τη βαθύτερη ουσία της ύπαρξής μας.

Πάνω από 800 προσκεκλημένοι ήρθαν στην τελετή έναρξης της έκθεσης. Άκουσαν το δικηγόρο και θρησκειολόγο Αθανάσιο Θεοδώρου, ο οποίος συμμετείχε στην έναρξη ως προσκεκλημένος της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας και ήταν ο πρώτος ομιλητής εκείνης της βραδιάς.

Οι Αθηναίοι επισκέπτες της έκθεσης, η οποία έγινε στο Ξενοδοχείο Αμαλία από τις 15 έως τις 20 Δεκεμβρίου, είχαν τη μοναδική ευκαιρία όχι μόνο να επισκεφθούν τα 700 τετραγωνικά μέτρα ταμπλό και φωτογραφιών που περιέγραφαν τη θρησκεία της Σαηεντολογίας, αλλά να έχουν επίσης την εμπειρία της “εφαρμογής”, να δοκιμάσουν την αξία και την αποτελεσματικότητα της Σαηεντολογίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους.

Μέσω διαλέξεων, βιντεοπροβολών, επιδείξεων ανάλυσης προσωπικότητας και ειδικευμένων περιηγήσεων στο πνευματικό μονοπάτι της Σαηεντολογίας, οι Αθηναίοι έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να ενστερνιστούν νέες ιδέες, αναβιώνοντας έτσι τις ελπίδες τους για έναν καλύτερο κόσμο και έναν καλύτερο πολιτισμό.

Αυτή η πρωτότυπη ως προς το θέμα έκθεση προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον σε πολλούς ανθρώπους με διαφορετική μεν προέλευση και εκπαίδευση αλλά με ένα κοινό παρονομαστή: όλοι τους ήθελαν να γνωρίσουν πιο στενά αυτή τη παγκόσμια γνωστή θρησκεία που τόσο πολλά έχει προσφέρει σε διεθνές επίπεδο και σε τόσο πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Αρκετοί επισκέπτες ήρθαν απλά από περιέργεια έχοντας ακούσει για το κοινωνικό έργο της Εκκλησία της Σαηεντολογίας. Ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τα επιτυχημένα προγράμματα τα οποία υποστηρίζει η Εκκλησία σχετικά με την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και την επίλυση του προβλήματος του αναλφαβητισμού. Υπήρξαν γιατροί, πολιτικοί και καθηγητές πανεπιστημίων, οι οποίοι ήθελαν να μελετήσουν τις αρχές της θρησκείας. Οι ξεναγοί της έκθεσης συχνά έβλεπαν πρόσωπα που ενώ στην αρχή ήσαν επιφυλακτικά, αφού διέσχιζαν την έκθεση, έδειχναν φωτεινά και εξέφραζαν τις ευχαριστίες τους και το θαυμασμό τους με διάφορους τρόπους:

“Έχω τις καλύτερες εντυπώσεις, ένα νέο φως στον κόσμο της πνευματικής αναζήτησης”, είπε ένας Αθηναίος επισκέπτης.

“Η έκθεση... μας έδειξε μια νέα άποψη της ζωής”, είπε ένας άλλος, ένα σχόλιο χαρακτηριστικό των εντυπώσεων που κατέγραψαν οι επισκέπτες στο τέλος της επισκέψεώς τους.

Η Έναρξη

Πάνω από 800 προσκεκλημένοι ήρθαν στην τελετή έναρξης της έκθεσης. Άκουσαν το δικηγόρο και θρησκειολόγο Αθανάσιο Θεοδώρου, ο οποίος συμμετείχε στην έναρξη ως προσκεκλημένος της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας και ήταν ο πρώτος ομιλητής εκείνης της βραδιάς να καταλήγει ως εξής: “Η Σαηεντολογία διαφοροποιείται από τις άλλες θρησκείες λόγω του σημαντικού κοινωνικού της έργου, το οποίο φαίνεται να έχει αποτελέσματα. Συνηθίζεται να κρίνουμε τις θρησκείες μέσω της ιστορίας. Ας αφήσουμε την ιστορία να κρίνει κι’ αυτή τη νέα θρησκεία”.

...........................

“Η Σαηεντολογία είναι δημοφιλής διότι, ενώ έχει τις ρίζες της σε πνευματική γνώση αιώνων, περιλαμβάνει πολύ πρακτικούς τρόπους που βοηθούν σημαντικά τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή”.

– Gaetane Asselin
Διευθύντρια δημοσίων σχέσεων
του ευρωπαϊκού επιτελείου της Εκκλησίας στην Κοπεγχάγη

...........................
Η Κα Κατερίνα Διαμαντάρα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εκκλησίας της Σαηεντολογίας, εξήγησε γιατί η θρησκεία της Σαηεντολογίας αναπτύσσεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα.

“Η θρησκεία μου, η Σαηεντολογία, ενώ αναμφίβολα έχει ρίζες που απλώνονται σε περισσότερα από 10.000 χρόνια φιλοσοφίας και θρησκευτικού στοχασμού, είναι νέα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1954, όταν οι πρώτοι Σαηεντολόγοι ίδρυσαν την Εκκλησία της Σαηεντολογίας στην Ουάσιγκτον. Έτσι, δίκαια έχει ονομαστεί ‘η θρησκεία του αιώνα’, αφού σε μια περίοδο μικρότερη από μισό αιώνα έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει πάνω από 8 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως και έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για τον αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο που έχει να ασχολείται τόσο με τα καθημερινά προβλήματα της ζωής των μελών της όσο και με τα ζωτικά κοινωνικά θέματα της χρήσης ναρκωτικών, της καλπάζουσας εγκληματικότητας και του αναλφαβητισμού, προσφέροντας πραγματικές λύσεις”.

Συνεχίζοντας, εξήγησε τον πρωταρχικό και κύριο σκοπό της έκθεσης. “Παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή και ικανοποίηση για τους Έλληνες Σαηεντολόγους, ο πρωταρχικός σκοπός αυτής είναι να πληροφορήσει τους ανθρώπους που δε γνωρίζουν πραγματικά τη θρησκεία της Σαηεντολογίας σχετικά με τους σκοπούς της και τις βασικές της αλήθειες, τον ιδρυτή της και την δομή, τις θρησκευτικές της πρακτικές και τα δόγματα, τα κοινωνικά της προγράμματα και εκστρατείες”.

“Η έκθεση αυτή οργανώνεται για σας! Εσάς, που έχετε ίσως ακούσει από τα μέσα ενημέρωσης κάτι για τη Σαηεντολογία, χωρίς να έχετε καμιά προσωπική επαφή. Εσάς, που πιστεύετε ότι κάθε θρησκεία έχει κάτι να προσφέρει για την πνευματική απελευθέρωση των ανθρώπων αλλά δεν ξέρετε πώς αυτή η απελευθέρωση επιτυγχάνεται στη Σαηεντολογία. Eσάς, που υποστηρίζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της σκέψης και θέλετε να μάθετε για τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση. Eσάς, που ίσως επιθυμείτε ειλικρινά να κατανοήσετε πώς η Σαηεντολογία μπορεί να σας βοηθήσει προσωπικά, να σας λύσει τα προβλήματα ή να δώσει απαντήσεις στις μεταφυσικές και πνευματικές σας αναζητήσεις”. “ Ή ίσως να βοηθήσει σε μια μεγάλη γκάμα κοινωνικών προβλημάτων – από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σας στο σχολείο μέχρι την ανέκφραστη υποψία ότι αγαπημένα σας άτομα είναι μπλεγμένα με τα ναρκωτικά”.

Μοναδικά Ταμπλό και Επιδείξεις

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα ήσαν διαθέσιμα για εκείνους που περιηγούνταν την έκθεση. Τα ταμπλό είχαν φωτογραφίες και γραφικά που απεικόνιζαν τις πλέον βασικές αρχές της θρησκείας – από αυτό καθ’ αυτό τον ορισμό της “scio”, (Λατινική λέξη για το “γνωρίζειν” με την πιο πλήρη σημασία της λέξης) και “λόγος” που σημαίνει “μελέτη”, και βασικές αρχές όπως το ότι ο άνθρωπος είναι πνευματικό ον, το οποίο έχει μια διάνοια και ένα σώμα και δεν είναι ο ίδιος απλά ένα σώμα. Ένα ταμπλό ήταν αφιερωμένο στη Διανοητική, την επιστήμη της διάνοιας, η οποία άνοιξε το δρόμο στη Σαηεντολογία και στο οποίο οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν πώς πραγματικά λειτουργεί η διάνοια και να μάθουν τους βασικούς λόγους για τα προβλήματα του ανθρώπου στη ζωή – και πώς δουλεύει η Διανοητική.

Εκθέματα και επιδείξεις στην έκθεση, περιλαμβανομένης της επίδειξης του Ηλεκτρομέτρου που χρησιμοποιείται από τους ιερείς κατά την θρησκευτική εξομολόγηση στην Σαηεντολογία προκειμένου να βοηθηθούν οι ενορίτες να εντοπίσουν την πνευματική τους αγωνία.

Τα ταμπλό περιελάμβαναν επίσης στατιστικές πληροφορίες για την Εκκλησία και τα μέλη της, φωτογραφίες διαφόρων Εκκλησιών απ’ όλο τον κόσμο, ταμπλό για τις δραστηριότητες κοινωνικής βελτίωσης και αναμόρφωσης, που χρηματοδοτούνται ή υποστηρίζονται από τους Σαηεντολόγους και μια παρουσίαση του Λ. Ρον Χάμπαρντ, ιδρυτή της θρησκείας.

Ενώ τα οπτικά μέσα παρείχαν ένα υψηλό επίπεδο γρήγορης κατανόησης από μόνα τους, οι Έλληνες επισκέπτες έδειξαν σημαντικό ενδιαφέρον για το Ηλεκτροψυχόμετρο Χάμπαρντ, ή “Ηλεκτρόμετρο”. Το ηλεκτρόμετρο είναι μια θρησκευτική συσκευή, η οποία βοηθά εκπαιδευμένους θρησκευτικούς συμβούλους της Σαηεντολογίας, γνωστούς ως “ώντιτορ” (από τη λατινική ρίζα audire, που σημαίνει να ακούει κανείς με προσοχή) να ανιχνεύσουν περιοχές πνευματικού φορτίου. Το ηλεκτρόμετρο ανταποκρίνεται στη σκέψη. Τα πλήθη συνωστίζονταν συνεχώς στην επίδειξη του Ηλεκτρόμετρου, στην οποία οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούσαν πράγματι να “δουν” τη σκέψη τους. Η ανταπόκριση ήταν σχεδόν ομόφωνη: “Δουλεύει!”

Οι επισκέπτες συχνά σχημάτιζαν μικρό πλήθος μπροστά στη συνεχή προβολή της βιντεοκασέτας Μια Εισαγωγή στη Σαηεντολογία. Η βιντεοκασέτα παρουσιάζει μια συνέντευξη του Λ. Ρον Χάμπαρντ όταν ζούσε στο Ηστ Γκρίνστεντ της Αγγλίας, νότια από το Λονδίνο, κατά τη δεκαετία του ‘60. Στο σπίτι του τότε στεγαζόταν το διεθνές επιτελείο των Εκκλησιών της Σαηεντολογίας παγκοσμίως.

Ένας άλλος τομέας που προσέλκυσε την προσοχή πολλών επισκεπτών ήταν η μεγάλη συλλογή βιβλίων του Λ. Ρον Χάμπαρντ, τα οποία παρουσιάζουν την θρησκεία της Σαηεντολογίας. Ήσαν πολλοί εκείνοι, οι οποίοι, μετά από την πρώτη τους γνωριμία με τις ιδέες και τα έργα της θρησκείας, θέλησαν να μάθουν περισσότερα μέσω της μελέτης των έργων του Λ. Ρον Χάμπαρντ.

Κοινωνική Βελτίωση

Το κορυφαίο αγγλικό συγκρότημα jive, οι Jive Aces, βοήθησαν να μεταφερθούν τα νέα για την έκθεση στους Αθηναίους.

Οι παρουσιάσεις της έκθεσης που έδειχναν την εφαρμογή των επαναστατικών τεχνολογιών του Χάμπαρντ για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων του αναλφαβητισμού, της χρήσης ναρκωτικών και της εγκληματικότητας προκάλεσαν επίσης μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος των επισκεπτών – και συχνά από μέλη της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου. Τα προγράμματα κοινωνικής βελτίωσης, τα οποία χρησιμοποιούν τις ανακαλύψεις του Χάμπαρντ σ’ αυτά τα πεδία, υποστηρίζονται από τις Εκκλησίες και τους Σαηεντολόγους σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Στο ταμπλό για την εκπαίδευση, οι επισκέπτες μπορούσαν ακόμη και να δουν μια ζωντανή επίδειξη μιας από τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις του Λ. Ρον Χάμπαρντ, η οποία έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο να μελετούν και να μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά. Ως αποτέλεσμα της επίδειξης, πολλά άτομα που περιηγούνταν την έκθεση έλαβαν επίσης περαιτέρω υλικό για τις απαντήσεις του Χάμπαρντ για τον αναλφαβητισμό, μία από τις πλέον σοβαρές κοινωνικές μας “ασθένειες”.

Παρόμοιο ενδιαφέρον είχε το ταμπλό για το Νάρκονον, το πολύ πετυχημένο πρόγραμμα αποκατάστασης από τα ναρκωτικά, το οποίο χρησιμοποιεί αποκλειστικά τις μεθόδους του Χάμπαρντ. Παρέχοντας τόσο αποκατάσταση όσο και πρόληψη από τα ναρκωτικά, το Νάρκονον έχει σήμερα 70 κέντρα σε 29 χώρες. Το πρόγραμμα έχει αποσπάσει την διεθνή επιδοκιμασία για το ποσοστό επιτυχίας του στην απαλλαγή των ναρκομανών και αλκοολικών από τις “αλυσίδες” των ναρκωτικών και του αλκοόλ.

Πέραν από την απαλλαγή του σώματος από κάθε ίχνος τοξικής ουσίας, το πρόγραμμα Νάρκονον εντοπίζει τις αιτίες που ένα άτομο υπέκυψε στα ναρκωτικά. Κατόπιν, εξοπλίζει τον πρώην ναρκομανή με τη γνώση και τη σιγουριά που χρειάζεται ώστε να διάγει μια ζωή ευτυχισμένη, παραγωγική και απαλλαγμένη από τα ναρκωτικά. Τα κέντρα Νάρκονον έχουν τεκμηριώσει ότι ένας μέσος όρος 75 τοις εκατό των ναρκομανών που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επέστρεψαν στην κοινωνία ως χρήσιμα μέλη, απελευθερωμένα από τις “αλυσίδες” των ναρκωτικών. Το Νάρκονον υποστηρίζεται τόσο από την Εκκλησία της Σαηεντολογίας όσο και από μεμονωμένους Σαηεντολόγους.

Τα προγράμματα κοινωνικής βελτίωσης που επιδείχθηκαν στην έκθεση “Τι Είναι η Σαηεντολογία;” περιελάμβαναν επίσης δραστηριότητες οι οποίες επικεντρώνονται στο “Δρόμο για την Ευτυχία”, έναν ηθικό κώδικα κοινής λογικής. (Δείτε επίσης το άρθρο στην τελευταία σελίδα αυτού του τεύχους). Πάνω από 55 εκατομμύρια αντίτυπα του εγχειριδίου “Ο Δρόμος για την Ευτυχία” έχουν μοιραστεί σε 70 χώρες, μεταφρασμένο σε 31 γλώσσες από τότε που εκδόθηκε αρχικά, δηλαδή πριν 20 χρόνια.

Καλύτερη Κατανόηση

Ένας προς έναν, οι επισκέπτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ότι κέρδισαν μια καλύτερη, πιο αξιόπιστη και πιο προσωπική κατανόηση της Σαηεντολογίας.

...........................

Η θρησκεία της Σαηεντολογίας εξελίχθηκε από μία και μοναδική εκκλησία το 1954 σε περισσότερες από 2000 εκκλησίες, αποστολές και ομάδες σε 147 χώρες σήμερα. Eκκλησίες και αποστολές επιτυγχάνουν μια ραγδαία εξάπλωση, τόσο στο ποίμνιό τους όσο και στα χιλιάδες άτομα που αρχίζουν σε εβδομαδιαία βάση εισαγωγικά μαθήματα παγκοσμίως, ενώ οργανώνουν και τα κοινωφελή και τα φιλανθρωπικά τους προγράμματα στην κοινωνία.
...........................
Λίγο πριν αποχωρήσουν, οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία προαιρετικά να συμπληρώσουν ένα τεστ προσωπικότητας και να έχουν, σε λίγα λεπτά, μια ανάλυση. Όσοι αποφάσιζαν να ξεκινήσουν μια βαθύτερη μελέτη της θρησκείας, μπορούσαν να το κάνουν στο χώρο μελέτης που είχε δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τη γενική ομολογία των επισκεπτών, η επιτυχία της έκθεσης ήταν μεγάλη. Επιβεβαιώθηκε επίσης αυτό που είχε ήδη αποδειχθεί στις άλλες 53 πόλεις, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση: οι άνθρωποι διψούν για πραγματικές λύσεις στα προβλήματα της ζωής και της ύπαρξης. Η Σαηεντολογία προσφέρει τέτοιες λύσεις και ένα πνευματικό δρόμο προς τη σωτηρία από τα βάσανα της ζωής και το άγχος του θανάτου και οι άνθρωποι, όταν βλέπουν την αποτελεσματικότητά της με τα ίδια τους τα μάτια, θέλουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτήν.

“Συνεχίζουμε να πληροφορούμε το κοινό για τα γεγονότα σχετικά με τη θρησκεία μας απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρώπης”, είπε η Gaetane Asselin, διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του ευρωπαϊκού επιτελείου της Εκκλησίας στην Κοπεγχάγη. “Η Σαηεντολογία είναι δημοφιλής διότι, ενώ έχει τις ρίζες της σε πνευματική γνώση αιώνων, περιλαμβάνει πολύ πρακτικούς τρόπους που βοηθούν σημαντικά τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή”.

Στο τέλος της περιήγησης στην έκθεση, οι επίσημοι της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας Διεθνώς ανακοίνωσαν τη νέα διεθνή έκθεση “Τι Είναι η Σαηεντολογία;”, μια μεγάλη επίδειξη, πέντε φορές μεγαλύτερη, η οποία ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2001. Η Έκθεση θα ταξιδέψει στις μεγαλύτερες πόλεις σ’ όλη την Ευρώπη κατά το 2002.


Προηγούμενη Επόμενη
 
Κορυφή σελίδας
 
Προηγούμενη | Γλωσσάριο | Πιναχας Περιεχομενων | Επόμενη |
| Εξέταοη | Σχετιxές Πλευρές | Bιβλιοπωλείο | Αρχή Page |
Ελευθερίας Έκφρασης
© 2002-2008 Εxxλησία της Σαηευτολογίας Διεθυώς. 'Ολα τα Διxαιώματα xρατημέυα. Για πληροφορία σημάτωυ