Ember és Szabadság - A Magyarországi Szcientológia Egyház Lapja Ember és Szabadság - A Magyarországi Szcientológia Egyház Lapja
Keresés Kapcsolatfelvétel Weboldalaink térképe Presented by the Church of Scientology
 
Otthon
Hírek
Amerikai kiadványok
Nemzetközi kiadványok
Videók
Kapcsolódó oldalak
Mondja el véleményét!
Elõfizetés A Magyarországi Szcientológia Egyház Lapja

Megoldás az országos drogproblémára
 
Oldal    1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10  |   11  |   12  |   13  |   14  |   15  |   16  |   17  |   18  |  

Futás az egységért és a toleranciáért

A Maraton nyolc európai országon vezetett keresztül, hogy segítsen véget vetni a vallási és faji megkülönböztetésnek.Az Európai Maraton az Emberi Jogokért magyar futóit ezrek indították útnak Budapesten (felül). Az egész Európát átfogó rendezvénysorozat Genfben ért véget (balra), ahol kiemelkedõ személyiségek adták hangjukat a Maraton üzenetéhez.

Amúlt õsszel egy Európán keresztül vivõ 7.000 km-es futáson Magyarország és hét más európai ország atlétái vitték a tolerancia és egység üzenetét az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez Genfbe, hogy elõmozdítsák az emberi jogok ügyét.

A futók – az Európai Maraton az Emberi Jogokért negyedik évfordulóján – már éppen készülõdtek, hogy nekifogjanak a jelképet jelentõ futásnak, amikor megtörtént Amerikában a szeptember 11-i terrortámadás. A Maraton szervezõi és támogatói – a Szcientológia Egyház, keresztények, zsidó közösségek, buddhisták, mohamedánok, emberi jogi csoportok, beleértve az Alapítvány a Vallási Toleranciáért Alapítványt és az ENSZ Barátait is, – valamennyien látták, hogy a Maraton és üzenete minden eddiginél nagyobb jelentõséggel bír.

„Most sokkal inkább, mint bármikor, minden jó szándékú vallásnak és embernek egyesülnie kell a tolerancia és béke érdekében – mondta Andrik Schapers, a Maraton egyik szóvivõje. – Az erõszakos tettek a türelmetlenség tetteivel kezdõdnek, amikor egyetlen fanatikus el tudja terjeszteni a gyûlöletet a tömegekben. A világ vallásainak példát kell mutatniuk a békérõl, a barátságról és a kitartásról.”

Magyar, cseh, osztrák, német, svájci, francia, olasz és spanyol futók csapatai vettek részt a négyhetes Európai Maraton az Emberi Jogokért futásán, melyet hivatalosan szeptember 25-én Budapesten indítottak útjára. Minden nemzet csapata a saját országából indult, és valamenynyien Genfben találkoztak egységes csapattá tömörülve.

Budapesten kétezer ember gyûlt össze Vajdahunyad váránál, hogy megnézze a futók „béke-fáklyájának” fényét, és lelkesen elbúcsúztassa õket.

Schapers és az atléták vezették a tömeget a nem messze lévõ Petõfi Csarnokhoz, a budapesti Koncert az Egységért elnevezésû szabadtéri rendezvény helyszínére. A négyórás koncert elõadásain és beszédein olyan sporthírességek vettek részt mint Robert Lions Shaolin lelkész és kung-fu világbajnoki címtartó valamint Mizsér Attila öttusa olimpiai és világbajnok.

Nemere István író az USA szeptember 11-i tragédiájáról beszélt, és támogatta a Maraton szervezõit azon erõfeszítésükben, hogy javítsák az emberi jogokat a világon. „Amíg mások csak beszélnek ezekrõl a dolgokról – mondta –, ti valóban kimentek oda, és tesztek is valamit.”

A fellépõ mûvészek között ott volt Vincze Lilla, Sipos F. Tamás, Szekeres Adrienn, a Babos Project Romani valamint Roy és Ádám is.

A maraton szervezõi egy új kampányt jelentettek be, amely a fiatalokat az alapvetõ emberi jogokra tanítja. A kampányt a hónap elején indították el a fiatalság körében, éspedig egy európai méretû esszéversennyel az emberi jogokról. A magyar versenyt a tíz éves budapesti Stefanek Gábor nyerte, aki a Petõfi Csarnok lelkes közönsége elõtt olvasta fel esszéjét.

A finálét tûzijáték jelezte, és az összes futó, mûvész és díszvendég összegyûlt a színpadon, csatlakozva Kasuba L. Szilárdhoz, hogy közösen énekeljenek a Maraton és a nemzetközi tolerancia tiszteletére.

„A békéért, egységért és toleranciáért”

A futók egy petícióval indultak el, hogy megszerezzék a vallási, emberi jogi és más vezetõk aláírását a Maraton útvonalába esõ országokban, és ezt eljuttassák az ENSZ legfõbb emberi jogi vezetõjéhez. A petíció „minden vallást és jó szándékú embert” arra ösztönzött, hogy „mûködjön együtt a békéért, az egységért, a toleranciáért és a kitartásért – ezeket az elveket fejezte ki az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata.”

Az osztrák határ felé haladva a csapat egyre több magas beosztású tisztségviselõ és polgár támogatását és aláírását szerezte meg, beleértve rendõrségi tisztségviselõket, katonákat, parlamenti képviselõket, polgármestereket, vallási vezetõket és még Szakcsi-Lakatos Bélát, a jazz legendáját is. A csapat több ezer szórólapot is szétosztott, amelyek az emberi jogok általános kinyilvánításának másolatát tartalmazták.

A határ túloldalán a magyar atlétákhoz az osztrák futók csatlakoztak, és amikor áthaladtak Svájcon, hogy elérjék végcéljukat, Genfet, a Cseh Köztársaság, Svájc és más nemzetek csapataival egyesülve alkottak egységes csapatot.

A békés Genfi-tó partján az atlétákhoz Európa különbözõ országaiból jövõ vallási és emberi jogi csoportok képviselõi csatlakoztak, helyi tisztségviselõk Svájcból, európai és nemzetközi szervezetek egész sora, akik együttmûködnek az ENSZ-szel a békéért és az emberi jogokért, valamint tisztségviselõk az Egyesült Nemzetek Szervezetében található tucatnyi állandó képviseletbõl.

Az összes résztvevõ üdvözölte a futókat, majd egyetértésüknek és támogatásuknak adtak hangot a Maraton üzenetét és célját illetõen.

A Maraton szervezõi kihirdették a Fiatalok az emberi jogokért európai méretû esszéverseny három nyertesét, akik szintén Genfbe utaztak, hogy átvegyék a jutalmukat. Köztük volt a magyar döntõs, a 10 éves Stefanek Gábor is.

„Nagyon jó lenne, ha mindenki szabad lenne, de ugyanakkor bajt okozna, ha olyan bûnözõk is szabadok lennének, mint a World Trade Center és a Pentagon lerombolói” – írta Gábor nyertes esszéjében. „A szabadságot csak jó dolgokra szabad használni. De sajnos, sok jó ember nem szabad. Az emberi jogokat sok országban megsértik, és az emberek nem boldogok ott. Remélem, hogy ti szabadok és boldogok vagytok.”

A Maraton szervezõi kijelentették, hogy folytatni fogják tevékenységüket, arra bátorítva ezzel Európa-szerte minden vallásból és etnikai csoportból származó férfit és nõt, hogy segítsenek visszaállítani a hagyományosan demokratikus értékeket, különösen a lelkiismereti, hitbeli és gyülekezési szabadságot – és segítsenek, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata mindenki számára valósággá válhasson.

Elõzõ Következõ
 
Lap elejére
 
Elõzõ | Szójegyzék | Tartalom | Következõ |
| Mondja el véleményét! | Kapcsolódó oldalak | Könyvesbolt | Otthon |
Ember és Szabadság - A Magyarországi Szcientológia Egyház Lapja
© 2003-2008 Nemzetközi Szcientológia Egyház. Minden jog fenntartva. Védjegy információk.