Ember és Szabadság - A Magyarországi Szcientológia Egyház Lapja Ember és Szabadság - A Magyarországi Szcientológia Egyház Lapja
Keresés Kapcsolatfelvétel Weboldalaink térképe Presented by the Church of Scientology
 
Otthon
Hírek
Amerikai kiadványok
Nemzetközi kiadványok
Videók
Kapcsolódó oldalak
Mondja el véleményét!
Elõfizetés A Magyarországi Szcientológia Egyház Lapja

A Metadon-Tragédia
 
Oldal    1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10  |   11  |   12  |   13  |   14  |  


A DROGHELYZET TRENDJÉNEK MEGVÁLTOZTATÁSA

 

 
A „Mondj NEM-et a drogokra!” kampány hangsúlya az oktatáson keresztüli megelõzésen van. Elõadók és önkéntesek ezreket érnek el drogellenes rendezvényeken és milliónyi füzetet osztanak szét Európa-szerte.

„Annak érdekében, hogy a harmadik évezred küszöbén egy olyan szabad, magabiztos és produktív társadalom alakulhasson ki, mely képes kezelni a kábítószerek használatával és terjesztésével összefüggõ egészségügyi, szociális és bûnügyi ártalmakat és veszélyeket, szükséges, hogy: a társadalom váljon érzékennyé a kábítószerkérdések hatékony kezelése iránt, a helyi közösségek pedig növeljék problémamegoldó készségüket a kábítószer-probléma visszaszorításában (közösség, együttmûködés);

esélyt kell teremteni arra, hogy a fiatalok képessé válhassanak egy pozitív életstílus kialakítására és a drogok visszautasítására (megelõzés);

segíteni kell a drogokkal kapcsolatba kerülõ és a drogproblémákkal küzdõ egyéneket és családokat (kezelés, rehabiltáció); 

és csökkenteni kell a drogokhoz való hozzáférés lehetõségét (kínálat csökkentés).

A nemzeti stratégia a kábítószerek fenyegetésével szembeni átgondolt és világos kormányzati program. Végrehajtása, a célok elérése a társadalom egészének támogatását és közremûködését igényli.”

Nemzeti stratégia a kábítószer- probléma visszaszorítására

Magyarország nemzeti stratégiája a drogprobléma leküzdésére

Magyarországon a drogprobléma leküzdésére vonatkozó nemzeti stratégia célja egy termékeny, drogmentes társadalom. De ahogy a droghasználat növekvõ statisztikája is mutatja, Magyarország vesztésre áll abban a harcban, amelyet a drogmentes társadalom megteremtéséért folytat.

A Drogok és Drogfüggõség Európai Megfigyelõ Központja (EMCDDA) szerint ­ az összes tagország drogstatisztikáit nyomon követve ­ a magyar drogfogyasztók száma folyamatosan

növekszik. 1995 és 1999 között a „füvet” (marihuána, hasis) fogyasztók aránya 5%-ról 13%-ra emelkedett, és ez a hányad 2000-ben tovább növekedett. Ugyanebben az idõszakban az egészségügyi intézményekben opiát-származékokat (heroin, ópium stb.) használó kezeltek száma a betegek körében 22%-ról 39%-ra nõtt.

E statisztikák fényében nem meglepõ, hogy Magyarországnak a drogprobléma leküzdésére irányuló nemzeti stratégiája igényt tart az állami és közintézmények segítségére azért, hogy velük közösen oldják meg ezt a problémát.

Egy drogmentes társadalom megteremtése

1989-ben a Szcientológia Egyházat egy drogmentes társadalom megteremtésének vágya motiválta abban, hogy Európa-szerte elindítsa a „Mondj NEM-et a drogokra! Mondj IGEN-t az életre!” elnevezésû drogfelvilágosító és drogmegelõzõ kampányát. A kampány célja, hogy széles körben ismertté tegye a drogokról szóló tényszerû adatokat mind a gyerekek, mind a tinédzserek és a felnõttek számára.

„Amikor a gyerekek és a felnõttek ténylegesen megértik a drogok veszélyeit, már könnyû »nem«-et mondaniuk a drogokra. A »Mondj NEM-et a drogokra!« kampánnyal mi pontosan ezt próbáljuk elérni” ­ mondja Braun Mónika, a Drogmentes Magyarországért Alapítvány budapesti elnöke.


Legalizáció, dekriminalizáció, „ártalomcsökkentés”... drogokkal kapcsolatos nyilatkozatok közhelyei. Van, aki már teljesen feladta a drogok elleni küzdelmet, és csak annyit céloz meg, hogy valamelyest csökkentse a kábítószerek ártalmait. Miközben a már drogfüggõkkel törõdünk, valamint a közösségek droggal kapcsolatos hanyatlását igyekszünk megfékezni, szem elõtt kell tartanunk, hogy az egyetlen hosszútávú megoldás az oktatás és a megelõzés. Csak ezzel lehet esélyünk arra, hogy garantálhassuk gyerekeink és unokáink biztonságát.

Civil szervezetként a Drogmentes Magyarországért Alapítvány információs füzeteket terjeszt, amelyeket bárki használhat arra, hogy a lehetõ leghatékonyabb fegyverrel szálljon szembe a drogok terjedésével: a tényekkel.

Vegye fel a kapcsolatot a Drogmentes Magyarországért Alapítvánnyal:

1062 Budapest, Eötvös u 12. Tel: 352-1797, 06/20-468-1011

A füzetek elkészítését a Magyarországi Szcientológia Egyház szponzorálja.

A „Mondj NEM-et a drogokra!” kampány a megelõzésre fekteti a hangsúlyt azért, hogy az új generációt megóvja a függõség csapdájától.

A kampány elõadói és a média szóvivõi ahelyett, hogy a fiatalokat még inkább kíváncsivá tennék a drogokkal kapcsolatban, világos tényekkel szolgálnak arról, hogy hogyan ejtik csapdába a drogok az egyént, és hogyan teszik tönkre az illetõ életét. „Egyetlen más drogokról szóló elõadás sem volt olyan érdekes, mint ez” ­ mondta egy 13 éves fiú az egyik közelmúltban tartott elõadást követõen. ­ „Soha nem fogok kipróbálni semmilyen drogot!“

A kampány szervezõi kisméretû felvilágosító füzeteket adnak ki az utcai drogok: heroin, kokain, extasy és a „fû” veszélyeirõl, és széles körben terjesztik õket ­ újabban egy, a szülõk és a tanárok számára a drogvisszaélésekrõl szóló útmutatót is.

2001 januárja óta a Magyarországi Szcientológia Egyház országos kampányai révén több, mint 340 000 db drogellenes tájékoztató füzetet osztott szét a lakosság körében. Ezek mind egyszerû, de elengedhetetlenül szükséges megértést nyújtanak az utcai drogok bizonyos fajtáinak katasztrofális hatásairól.

Az egyház drogellenes kampányának nyári csúcspontja a „Drogmentes Magyarországért Maraton 2003” fergeteges futása volt. És az természetes, hogy a maraton 42 napja alatt is lelkesen és széles körben terjesztették a füzeteket.

2122 kilométert megtéve ­ miközben országszerte a legkülönbözõbb városokban több tízezer ember ünnepelte õket, gratulált nekik és mondott köszönetet azért, amit tesznek ­, a „Drogmentes Magyarországért Maraton 2003” futói közösségrõl közösségre haladtak azzal a céllal, hogy terjesszék információs anyagaikat olyan helyeken, amelyeket a fiatalok gyakran látogatnak, és ahol a környéken tiltott drogok találhatók.

A futók ezekben a hetekben budapesti bázisuknál jóval tovább terjeszkedtek, ugyanis több ezer ismeretterjesztõ kiadvánnyal felszerelkezve az ország legtávolabbi szegletéig is eljutottak, drogfelvilágosító kiadványokat osztogattak az embereknek, és további készletekkel látták el a belvárosokat: boltokat, rendõrségeket, éttermeket, iskolákat és éjszakai mulatókat.

Ma ezek közül a helyszínek közül sok maga is e nagyon népszerû felvilágosító füzetek terjesztõhelye lett. Az elmúlt évben az európai kontinensen az európai „Mondj NEM-et a drogokra!” kampány résztvevõi több, mint 6 millió ismeretterjesztõ füzetet és 12 millió drogellenes szórólapot osztottak ki.

Elõzõ Következõ
 
Lap elejére
 
Elõzõ | Szójegyzék | Tartalom | Következõ |
| Mondja el véleményét! | Kapcsolódó oldalak | Könyvesbolt | Otthon |
Ember és Szabadság - A Magyarországi Szcientológia Egyház Lapja
© 2003-2008 Nemzetközi Szcientológia Egyház. Minden jog fenntartva. Védjegy információk.