Ελευθερίας Έκφρασης Ελευθερίας Έκφρασης
Αναζήτηση Επικοινωνία Χάρτης
 
Αρχή
Τελευταία  νέα
Εκδόσεις Η.Π.Α
Διεθνείς εκδόσεις
Βίντεο
Σχετικές ιστοσελίδες
Η άποψή σου
ΕγγραφήH Έκθεση “Tι Είναι η Σαηεντολογία;”
 
σελίδα    1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10  |   11  |   12  |   13  |   14  |   15  |   16  |   17  |  


Η Πρόληψη είναι η Θεραπεία: H Eνημέρωση  Eίναι Όπλο  Eνάντια στα Nαρκωτικά


Η χρήση των ναρκωτικών έχει φτάσει στα ύψη στην Ελλάδα. Ένας σύνδεσμος Σαηεντολόγων κάνει καμπάνια για την ενημέρωση και την πρόληψη ως την καλύτερη λύση.


Αν κάποιος δεν έχει ήδη ανησυχήσει με το ποσοστό χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα, τα νούμερα που δόθηκαν στην κυκλοφορία από την κυβέρνηση αυτό το χρόνο θα έπρεπε να έχουν τερματίσει κάθε αδιαφορία: οι θάνατοι που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στην Ελλάδα αυξήθηκαν 20 φορές κατά το έτος 2000 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η τάση για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα είναι από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη, όπου τα επίπεδα χρήσης και εθισμού συνολικά είναι σε αύξηση, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταγραφής Ναρκωτικών και Εθισμού στα Ναρκωτικά (EMCDDA) της υπηρεσίας αναφορών σχετικά με τα ναρκωτικά.

Η εν λόγω υπηρεσία, που έχει έδρα στη Λισσαβόνα, ανέφερε ότι ενώ ο αριθμός των Ευρωπαίων χρηστών που μπαίνουν σε προγράμματα θεραπείας από χρήση ηρωίνης μειώνεται, ο αριθμός των νέων που καταναλώνουν μαριχουάνα και κοκαΐνη είναι σε αύξηση.

Και ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στη μεσαία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην κατανάλωση κάνναβης, άλλες πληροφορίες που είναι ευρέως διαθέσιμες δείχνουν ότι η κατανάλωση ναρκωτικών, όπως το έκσταση, είναι σε αύξηση μεταξύ των νέων σ’ όλη την Ευρώπη. Η “γοητεία” των χαπιών αυτών, όπως το “έκσταση”, είναι ότι δεν απαιτούν σύνεργα καπνίσματος, σύριγγες ή άλλα αντικείμενα – όλο κι όλο που έχει να κάνει κανείς είναι να πάρει ένα χάπι. Στη σημερινή “χημικά προσανατολισμένη” κοινωνία με τις μαζικές, ελκυστικές διαφημιστικές καμπάνιες που πουλάνε ψυχότροπα χάπια απ’ ευθείας στον καταναλωτή, πολλοί νέοι έχουν φτάσει να πιστεύουν ότι τα χάπια αποτελούν απλά μέρος της καθημερινής ζωής. Ο παράγοντας αυτός έχει συμβάλει σημαντικά στο να κάνει τα χάπια περισσότερο “δημοφιλή” στην κατηγορία εκείνη των νέων, οι οποίοι φυσιολογικά δε θα ενδιαφέρονταν πολύ ούτε θα είχαν την τάση να δοκιμάσουν ναρκωτικά.

Η Πρόληψη είναι η Θεραπεία

Πολιτικές διαμάχες υπάρχουν στην Ελλάδα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών και τα θύματά τους. Οι αρχές αύξησαν σημαντικά τις επιχειρήσεις επιβολής του νόμου, κατά τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να περικόψουν την προμήθεια των ναρκωτικών στην Ελλάδα. Το τελευταίο μόλις εξάμηνο, η αστυνομία πέτυχε τη μεγαλύτερη από ποτέ κατάσχεση ποσότητας του ναρκωτικού έκσταση, όταν συνέλαβαν δύο Βέλγους που εισήγαγαν λαθραία 52.300 χάπια, στη χώρα, και τη μεγαλύτερη ανακάλυψη μεταφοράς ηρωίνης στην ιστορία της Ελλάδας, όταν κατασχέθηκαν 520 κιλά του ναρκωτικού σε δύο τούρκικα τουριστικά λεωφορεία που πήγαιναν για την Ισπανία μέσω της χώρας μας. Οι αρχές φυλάκισαν επίσης εννέα Έλληνες, μέλη μιας τεράστιας, παγκόσμιας σπείρας λαθρεμπόρων που μετέφεραν 68 τόνους Κολομβιανής κοκαΐνης στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική σε τρία χρόνια.

Εθελοντές της εκστρατείας “Πες Όχι στα Ναρκωτικά, πες Ναι στη Ζωή”, μιας πρωτοβουλίας των μελών της Ελληνικής Εκκλησίας της Σαηεντολογίας και των Εκκλησιών της Ευρώπης για να ενημερωθούν ενήλικες και παιδιά πάνω στην αλήθεια για τα ναρκωτικά.

Ενώ οι προσπάθειες επιβολής του νόμου συνεχίζονται στην Ελλάδα, όπως και τις άλλες χώρες της Ευρώπης, τα υπέρ και τα κατά των διαφορετικών τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών βρίσκονται σε σύγκρουση – από τη χρήση της μεθαδόνης ως υποκατάστατο της ηρωίνης και τα προγράμματα “ελαχιστοποίησης της βλάβης”, περιλαμβανομένης εκείνης της κατόπιν οδηγιών χορήγησης ηρωίνης και των νομιμοποιημένων χώρων ενέσεων, μέχρι την αποποινικοποίηση της κατοχής και κατανάλωσης “ήπιων ναρκωτικών”. Οι στατιστικές όμως λένε ότι γίνεται πολύ μικρή πρόοδος, αν γίνεται καθόλου.

“Το βαθύτερο πρόβλημα”, παρατηρεί η Ειρήνη Μοσχοπούλου μέλος της εκστρατείας “Πες Όχι στα Ναρκωτικά, Πες Ναι στη Ζωή” στην Αθήνα, “είναι ότι οι τρέχουσες μελέτες συνήθως προσπαθούν να λύσουν το λάθος πρόβλημα”.

“Χωρίς σοβαρή ενημέρωση για τα ναρκωτικά σε μαζική κλίμακα, δε θα καταφέρουμε ούτε ένα μικρό χτύπημα στο πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών, ανεξαρτήτως του ποιες ποινές, προγράμματα ή νόμους δοκιμάσουμε. Χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τους νέους και τους ενήλικες σ’ όλη την Ελλάδα στην αλήθεια για τα ναρκωτικά και για το τι κάνουν. Μετά απ’ αυτό, θα αποφεύγουν τα ναρκωτικά από κοινή λογική και με δική τους απόφαση να μη τα δοκιμάσουν, επειδή δε θα θέλουν να βλάψουν τους εαυτούς τους ψυχικά, σωματικά και πνευματικά”, είπε η κ. Μοσχοπούλου.

Η εκστρατεία “Πες Όχι στα Ναρκωτικά, Πες Ναι στη Ζωή”, που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1996, είναι μια πρωτοβουλία των μελών των Εκκλησιών της Σαηεντολογίας σ’ όλη την Ευρώπη. Οι Σαηεντολόγοι διεθνώς είναι μια κοινότητα που απέχει τελείως από τα ναρκωτικά. Οι Εκκλησίες της Σαηεντολογίας παραδίδουν υπηρεσίες συμβούλευσης και εκπαίδευσης, οι οποίες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους πραγματικούς λόγους που στρέφουν τους ανθρώπους στα ναρκωτικά. Οργανώνουν επίσης και υποστηρίζουν εκστρατείες ενημέρωσης και πρόληψης από τα ναρκωτικά σε χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Τα μέλη της εκκλησίας υποστηρίζουν επίσης το ευρέως αναγνωρισμένο πρόγραμμα αποκατάστασης από τα ναρκωτικά, το Νάρκονον, το οποίο έχει περισσότερα από 70 κέντρα σε 29 χώρες.

“Παράλληλα με τις προσπάθειες για τη χαλιναγώγηση της χρήσης, του εθισμού και των συνεπειών τους στην κοινωνία, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν, θα πρέπει”, όπως σημειώνει η κυρία Μοσχοπούλου, “να γίνουν οι ίδιες τουλάχιστον προσπάθειες για την ενημέρωση και την πρόληψη από τα ναρκωτικά”.

Πρακτικές πληροφορίες και συμβουλές

Ένα όπλο της εκστρατείας “Πες Όχι στα Ναρκωτικά” στη μάχη της εναντίον της χρήσης ναρκωτικών στην Ελλάδα είναι φεϊγβολάν, τα οποία ενημερώνουν νέους και ενήλικες για τους κινδύνους των ναρκωτικών και για την προσπάθεια πρόληψης. Κατά τον τελευταίο μόνο χρόνο, πάνω από 20.000 φυλλάδια μοιράστηκαν στην Αθήνα από εθελοντές, περιλαμβανομένων χιλιάδων που μοιράστηκαν από ιδιοκτήτες καταστημάτων σε πελάτες, ως μέρος της γενικής προσπάθειας.

...........................

Οι Σαηεντολόγοι σ’ όλο τον κόσμο απέχουν από οποιαδήποτε χρήση ναρκωτικών.
...........................
Στο τέλος του 2000, στελέχη του ευρωπαϊκού επιτελείου της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας ανακοίνωσαν ότι η δημοφιλής εκστρατεία θα επεκταθεί σημαντικά το 2001. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με το να μεταφράζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες τα άκρως ενημερωτικά φυλλάδια που χρησιμοποιούνται ήδη για την εκστρατεία σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες. Οι πληροφοριακές αυτές εκδόσεις, σχετικές με τη χρήση του χασίς του έκσταση και της ηρωίνης, ξεκίνησαν αρχικά στην Ελβετία. Αυτά τα φυλλάδια περιγράφουν με απλό και εικονογραφημένο τρόπο το τι είναι τα ναρκωτικά, τι κάνουν και πώς καταστρέφουν το άτομο.

250.000 περίπου από αυτά τα εκπαιδευτικά φυλλάδια έχουν διανεμηθεί μέχρι σήμερα ως μια κοινωφελής υπηρεσία σ’ όλη την Ευρώπη και ζητούνται συνεχώς από γονείς, δασκάλους, αστυνομικούς, ενώσεις νεολαίων και άλλους. Ευχαριστήριες και συστατικές επιστολές της χρησιμότητας των πληροφοριών λαμβάνονται κάθε μέρα. Γονείς επιβεβαιώνουν τον αντίκτυπο των φυλλαδίων στα παιδιά τους. Έφηβοι αναγνωρίζουν ότι δεν αφήνουν πλέον τον εαυτό τους να δελεαστεί από τα ναρκωτικά.

“Η πιο αποτελεσματική υπηρεσία που διαθέτουμε για να λύσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι η αλήθεια – τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα ναρκωτικά και για το τι αυτά κάνουν. Καθώς θα μειώνουμε τα χειρότερα συμπτώματα, θα επιτύχουμε μακροπρόθεσμα ως έθνος μόνον εάν ενημερώσουμε και εκπαιδεύσουμε”, είπε η κ. Μοσχοπούλου. “Εξαρτάται από τις κοινωνικές οργανώσεις, τις εκκλησίες, τα σχολεία και οργανώσεις γονέων και νέων να το κάνουν, ανεξάρτητα με το ποια πολιτική ή ποια νομοθεσία εφαρμόζεται. Η πρόληψη είναι η μόνη “θεραπεία” που διαρκεί”.

Οι νέες εκδόσεις θα είναι σύντομα διαθέσιμες στην Ελλάδα. Για δωρεάν αντίτυπα γράψτε προς την: Ελληνική Εκκλησία της Σαηεντολογίας

Πατησίων 200 -112 56 Αθήνα


Προηγούμενη Επόμενη
 
Κορυφή σελίδας
 
Προηγούμενη | Γλωσσάριο | Πιναχας Περιεχομενων | Επόμενη |
| Εξέταοη | Σχετιxές Πλευρές | Bιβλιοπωλείο | Αρχή Page |
Ελευθερίας Έκφρασης
© 2002-2008 Εxxλησία της Σαηευτολογίας Διεθυώς. 'Ολα τα Διxαιώματα xρατημέυα. Για πληροφορία σημάτωυ