Ελευθερίας Έκφρασης Ελευθερίας Έκφρασης
Αναζήτηση Επικοινωνία Χάρτης
 
Αρχή
Τελευταία  νέα
Εκδόσεις Η.Π.Α
Διεθνείς εκδόσεις
Βίντεο
Σχετικές ιστοσελίδες
Η άποψή σου
ΕγγραφήΟ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ
ΤHΣ ΨΥΧΙΑΤΡIKHΣ

 
σελίδα    1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10  |   11  |   12  |


Οι αναγνωρίσεις της θρησκείας της Σαηεντολογίας κατακλύζουν την υφήλιο

Επικυρώνεται επίσημα
ο φιλανθρωπικός
και θρησκευτικός
χαρακτήρα της

Στην Αυστρία

Στη Ταϊβάν

Στη ΓερμανίαH Πρόεδρος της εκκλησίας στην Ταϊβάν Mei-Tsu Lee (δεξιά) με τον Πρόεδρο της Ταϊβάν Chen Shui-bian μετά την παραλαβή του βραβείου "Καλοί Πολίτες-Καλές Πράξεις" για τις υπηρεσίες που πρόσφερε η εκκλησία μετά τον καταστροφικό σεισμό.
AYΣTPIA
ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Η πιο πρόσφατη αναγνώριση θρησκευτικής Αποστολής της Σαηεντολογίας στην Ευρώπη.

Η πρώτη επίσημη Εκκλησία της Σαηεντολογίας στην Αυστρία ιδρύθηκε το 1971 και από τότε η θρησκεία αυτή συνεχώς εξαπλώνεται.

Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν, η Εκκλησία στη Βιέννη αναπτυσσόταν συνεχώς συναντώντας την έντονη επιδοκιμασία του κοινού. Και εξαιτίας αυτής της ανάπτυξης οι διάφορες πηγές μισαλλοδοξίας της γειτονικής Γερμανίας καταπνίγηκαν από τα δικαστήρια και την κυβέρνηση της Αυστρίας. Οι αυθαίρετοι φορολογικοί έλεγχοι και τα μέτρα ενόχλησης των Eκκλησιών της Σαηεντολογίας που επιχειρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αποτελούν και τυπικά πια παρελθόν για τη Σαηεντολογία στην Αυστρία.

Οι αυστριακοί Σαηεντολόγοι αντέκρουσαν αυτές τις απόπειρες παραβίασης των δικαιώματων και των ελευθεριών τους καταφεύγοντας στα δικαστήρια. Το 1996 πέτυχαν μια δικαστική απόφαση- ορόσημο από την Ανεξάρτητη Διοικητική Γερουσία στη Βιέννη, που αναγνώριζε πλήρως τη Σαηεντολογία ως θρησκεία και έκρινε ότι η Εκκλησία της Σαηεντολογίας της Αυστρίας και οι ιερείς της πρέπει να απαλλαγούν από ρυθμίσεις που ισχύουν στις μη-θρησκευτικές δραστηριότητες.

Τον ίδιο χρόνο, σε μια υπόθεση διεκδίκησης της επιμέλειας παιδιού, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε ότι η ιδιότητα μέλους σε μια μειονοτική θρησκεία δεν μπορεί να αποτελεί έδαφος για άρνηση επιμέλειας. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το δικαστήριο, είναι αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου 14 (σε συνδυασμό με το άρθρο 8) κατά των διακρίσεων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η απόφαση αυτή του ανωτάτου δικαστηρίου υπήρξε η πρώτη απόφαση που πάρθηκε ποτέ σχετική με αυτές τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης σε σχέση με την Eκκλησία της Σαηεντολογίας. Δεν επέλυσε μόνο το άμεσο θέμα της επιμέλειας, αλλά αναγνώρισε τη θρησκευτική αποστολή της Σαηεντολογίας ως μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης.

Στις αρχές του 2003 επιτεύχθηκε μια συμφωνία με την οικονομική εφορία της Αυστρίας σχετικά με το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας στην Αυστρία και την επιδιωκόμενη κατάταξη ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας της Νέας Ζηλανδίας και της Ταϊβάν είναι από τις πιο πρόσφατες, που πρόσθεσαν τις Eκκλησίες της Σαηεντολογίας στους καταλόγους των φιλανθρωπικών, μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

"Αυτές οι αποφάσεις αποτελούν μια επικύρωση των Eκκλησιών της Σαηεντολογίας και των ιερέων τους οι οποίοι για σχεδόν πέντε δεκαετίες υπηρετούν αποτελεσματικά τις κοινότητές τους." δήλωσε η Angelika Thornauer, εκπρόσωπος των Εκκλησιών της Σαηεντολογίας στην Αυστρία." Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, οι ιερείς μας μπορούν πλέον να αφιερωθούν στην αποστολή τους για τη βελτίωση της κοινωνίας μας μέσω των θρησκευτικών υπηρεσιών που παραδίδονται στις Eκκλησίες μας και των πολλών φιλανθρωπικών προγραμμάτων που εκτείνονται βαθιά μέσα στην κοινωνία μας."

TAIBAN
Η ΤΑΙΒΑΝ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Ακριβώς 15 έτη από το άνοιγμα της πρώτης Aποστολής της Σαηεντολογίας στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, το Yπουργείο Eσωτερικών της Ταϊβάν ενέγραψε την Σαηεντολογία ως τον 25ο επίσημα αναγνωρισμένο θρησκευτικό οργανισμό της χώρας.

Σε αυτό το βαθιά βουδιστικό έθνος, η Σαηεντολογία συνυπάρχει όχι μόνο με το Bουδισμό, αλλά και με τον Ταοϊσμό, το Xριστιανισμό και 21 άλλες θρησκείες στην πλουραλιστική θρησκευτική κοινότητα της Ταϊβάν.

Το διάταγμα της Ταϊβάν ακολουθεί άλλες αναγνωρίσεις διεθνώς, οι πιο πρόσφατες στη Νέα Ζηλανδία, τη Σουηδία και τη Νότια Αφρική. Η εκκλησία είναι ήδη αναγνωρισμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας Διεθνώς Heber C. Jentzsch είπε: "Καθώς η Eκκλησία πλησιάζει την 50ή επέτειό της, βλέπουμε μια αυξανόμενη τάση αναγνωρίσεων σε όλο τον κόσμο, μια σαφής ένδειξη ενός κόσμου που επιδιώκει πρακτικές θρησκευτικές λύσεις σε μια ταραγμένη κοινωνία".

Η πρόεδρος της Εκκλησίας της Ταϊβάν Mei-Tsu Lee είπε: "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Η θρησκεία της Σαηεντολογίας έχει τις ρίζες της στις μεγάλες θρησκείες της ανατολής όπως ο Bουδισμός. Είναι σαν να έχουμε έρθει στο σπίτι μας. H Σαηεντολογία έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα στη χώρα μας επειδή οι Ταϊβανοί είναι βαθιά πνευματικοί και παράλληλα "πρακτικοί άνθρωποι".

Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία της Ταϊβάν θα αναπτύξει ακόμα περισσότερο την κοινοτική προσφορά της, που της χάρισε ήδη το βραβείο "Καλός Πολίτης, Καλές Πράξεις" από τον Πρόεδρο της Ταϊβάν, Chen Shui-Bian, το 1999. Η κυβέρνηση απένειμε το βραβείο για να τιμήσει τους 500 Εθελοντές Λειτουργούς της Σαηεντολογίας, που βοήθησαν στη διάσωση των θυμάτων από το σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999 στη Ναν Τάο.

Τα μέλη της Σαηεντολογίας αυξάνονται ταχύτατα σε όλη την Ασία, με μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της θρησκείας στο Τόκιο. Οι Bουδιστές δάσκαλοι, που μελέτησαν τη θρησκεία της Σαηεντολογίας, έχουν εγκωμιάσει τον ιδρυτή της, Λ. Ρον Χάμπαρντ, για τη συμβολή του στη θρησκευτική σοφία που ακολουθεί το πνεύμα του Βούδα.

Η Σαηεντολογία ήρθε στην Ταϊβάν με την ίδρυση της πρώτης Αποστολής στην Ταϊπέι το 1988. Αυτό ακολουθήθηκε από την Αποστολή της Σαηεντολογία στην Ταϊτσούγκ, που αναγνωρίστηκε το 1991 ως θρησκευτικός οργανισμός από την κυβέρνηση της κομητείας Ταϊτσούγκ. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, η Σαηεντολογία επεκτάθηκε γρήγορα στην Ταϊβάν και υπάρχουν τώρα εννέα Αποστολές της Σαηεντολογίας σε όλη τη χώρα. Λόγω της ταχείας ανάπτυξης της θρησκείας, τον Μάρτιο του 1999 η Eκκλησία άνοιξε τη διοικητική της έδρα στην Ταϊπέι για να συντονίσει τις δραστηριότητες του αναπτυσσόμενου δικτύου Aποστολών.

Διεθνώς, η θρησκεία της Σαηεντολογίας έχει αυξηθεί από μια Eκκλησία το 1954 σε περισσότερες από 3.000 Eκκλησίες, Aποστολές και ομάδες σε 154 χώρες σήμερα.

ΓEPMANIA
Ο ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικών, με μια απόφαση, που εμφανίστηκε στον τύπο σε όλο τον κόσμο, εξέδωσε πρόσφατα ρυθμιστικές επιστολές προς τη Διεθνή Εκκλησία της Σαηεντολογίας (CSI), Mητέρα Eκκλησία της θρησκείας της Σαηεντολογίας, επικυρώνοντας το θρησκευτικό χαρακτήρα που της έχει αναγνωρισθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και παρέχοντας επίσημα μεταχείριση φιλανθρωπικού οργανισμού στη Γερμανία.

Σε πολλά δυτικά έθνη, ο καθορισμός του θρησκευτικού χαρακτήρα συχνά κατοχυρώνεται μέσω διοικητικών ρυθμίσεων, όπως επίσης μέσω δικαστηρίων. Αυτή ήταν η περίπτωση της πρόσφατης γερμανικής αναγνώρισης της Μητέρας Εκκλησίας της Σαηεντολογίας. Το προηγούμενο αυτού ήταν μια από τις πιο σημαντικές νομικές αναγνωρίσεις της Eκκλησίας της Σαηεντολογίας μέχρι σήμερα: Τον Οκτώβριο του 1993 η εφορία των ΗΠΑ αναγνώρισε τον πλήρως φιλανθρωπικό και θρησκευτικό χαρακτήρα των Σαηεντολογικών Eκκλησιών και παραχώρησε φοροαπαλλαγή - που αποτελεί την επίσημη αναγνώριση θρησκειών στις ΗΠΑ - σε 150 Eκκλησίες, Aποστολές και σχετικούς οργανισμούς της Σαηεντολογίας.

"Εκατοντάδες κυβερνητικών και δικαστικών αποφάσεων παγκοσμίως - μεταξύ αυτών και πολλών στη Γερμανία - έχουν κρίνει τη Σαηεντολογία ως θρησκευτική κοινότητα", είπε η Sabine Weber, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας στο Μόναχο. "Αυτή η νέα απόφαση δείχνει ότι η θρησκευτική φύση της Σαηεντολογίας είναι αναμφισβήτητη, και ότι το δικαίωμα της Eκκλησίας να παρέχει τα οφέλη των θρησκευτικών διδασκαλιών της στην κοινότητά της πρέπει να τιμηθεί και να υποστηριχτεί".

Αυτή η επίσημη κυβερνητική αναγνώριση της θρησκείας της Σαηεντολογίας είναι το επακόλουθο μιας σειράς άλλων αποφάσεων στη Γερμανία, οι οποίες δημιούργησαν όλες προηγούμενο, τον περασμένο χρόνο.

Ο Αιδεσιμότατος Heber Jentzsch, Πρόεδρος της Διεθνούς Εκκλησίας της Σαηεντολογίας, εξήγησε στην Ελευθερία Έκφρασης ότι η αναγνώριση της Mητρικής Eκκλησίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας. "Η Γερμανία συμπράττει τώρα πια με πολλές άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζοντας τη φιλανθρωπική, θρησκευτική αποστολή της Διεθνούς Εκκλησίας της Σαηεντολογίας και των Eκκλησιών μας σε όλη την Ευρώπη".

Η Eκκλησία έχει επίσημα αναγνωρισθεί τώρα σε χώρες σε όλη την υδρόγειο - στην Αυστραλία, την Αυστρία, τον Καναδά, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, το Καζακστάν, την Πορτογαλία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Σουηδία, τη Νότια Αφρική, την Ελβετία και τη Βενεζουέλα.

Προηγούμενη Επόμενη
 
Κορυφή σελίδας
 
Προηγούμενη | Γλωσσάριο | Πιναχας Περιεχομενων | Επόμενη |
| Εξέταση | Σχετιxές Πλευρές | Bιβλιοπωλείο | Αρχή Page |
Ελευθερίας Έκφρασης
© 2002-2008 Εκκλησία της Σαηεντολογίας Διεθνώς. 'Ολα τα Δικαιώματακ ρατημένα. Για πληροφορία σημάτωυ