Ember és Szabadság - A Magyarországi Szcientológia Egyház Lapja Ember és Szabadság - A Magyarországi Szcientológia Egyház Lapja
Keresés Kapcsolatfelvétel Weboldalaink térképe Presented by the Church of Scientology
 
Otthon
Hírek
Amerikai kiadványok
Nemzetközi kiadványok
Videók
Kapcsolódó oldalak
Mondja el véleményét!
Előfizetés A Magyarországi Szcientológia Egyház Lapja

Küzdelem a nemzeti drogproblémával
 
Oldal    1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10  |   11  |   12  |   13  |   14  |   15  |   16  |   17  |   18  |   19  |   20  |  

Mi a Szcientológia gyakorlata?


Egy enciklopédia jellegű referencia mű, a Mi a Szcientológia? válaszolja ezt meg, és még több száz más kérdést is a Szcientológia vallással kapcsolatban.

A Szcientológia: Egy mai vallás elmélete és gyakorlata című referencia mű más nézőpontból, de ugyanúgy megválaszolja a kérdéseket. Olyan nemzetközileg is elismert valláskutató tudósok véleményét tartalmazza, akik a Szcientológiát mélyebben is tanulmányozták.

A fent említett második könyvből álljon itt két részlet a Szcientológia vallás két nagy fontosságú gyakorlatáról. Az egyik az úgynevezett auditálás – szellemi tanácsadás –, amely a latin audire szóból származik, és azt jelenti: „meghallgatni”. A másik az auditálás eljárásaira való képzés, amely nemcsak a másoknak való tanácsadásra vonatkozik, hanem magára az életre is.

Régis Dericquebourg, a III. Lille-i Vallási Egyetem Szociológia Tanszékének professzora 1972 óta a kisebbségi vallások tanulmányozásának szenteli életét. Ezt a projektet úgy kezdte, hogy megfigyelőként 3 évet töltött el a Jehova Tanúinál.

„Az elsődleges Szcientológia vallásgyakorlat auditálás néven ismert. A szcientológusok számára az auditálás egy szisztematikus spirituális ösvény. Mi is ez valójában?


A Szcientológia vallási képzés (fent) és személyes szellemi tanácsadás (balra) a vallás központi gyakorlatai. A tanácsadás – szaknevén auditálás – folyamán a lelkész egy elektro-pszichométer nevű műszert használ segítendő a hívőnek pontosan megtalálni a mentális gyötrelem területeit.

Az auditálás lehetővé teszi, hogy az egyén a jelen életben és az elmúlt életek során – az ún. időnyomon – átélt összes eseménynek újra a birtokába kerüljön. A legfontosabb fellelhető események a traumatikus események, melyek egy bizonyos mennyiségű energiát vonnak el, ami a cselekvés és az értelmes gondolkodás leblokkolásával csökkenti a befogadóképességet. Ezen események felidézése és ismételt átélésük felszabadítja az incidenshez kapcsolódó energiát, amely ily módon hozzáférhetővé válik. Ez kellemes közérzetet okoz. Ezenfelül a múltbeli incidensek tekinthetők a fizikai vagy pszichikai betegségek forrásainak. Ezek felismerése és az a munka, melyet az auditált személy ennek során végez, nagy valószínűséggel törli őket. [...]

Az auditálás révén a thetán (a lélek, maga a szellemi lény – a szerk.) megbizonyosodik a saját halhatatlanságáról, és képes spirituálisan növekedni. Az auditálás révén az ember jobban megérti a saját lelkiségét és a Legfelsőbb Lénnyel való kapcsolatát. Ezen felül az auditálás jobb megértést és képességet biztosít az ember számára mind a 8 mozgatóerőt illetően. [...]

A Szcientológia vallás oktatás módszere igazodik a legtöbb oktatási rendszerben használatos módszerekhez: ezek leckék, előadások, gyakorlatok. A Szcientológia doktrínáiról melyeket a hívők is elsajátítanak: a tagok úgy gondolják, hogy átgondolt, racionális (mint egyfajta tudományos bizonyíték, koncepciókkal, hipotézisekkel és axiómákkal) és tudományos (vaskos kötetekből álló gyűjtemény dokumentálja L. Ron Hubbard felfedezéseit a különféle tapasztalataival, hibáival, problémáival és eredményeivel együtt). A rendszer azt is lehetővé teszi, hogy minden személy olyan technikákat sajátítson el, melyeket egy előrelátható eredményekkel kecsegtető, világos rendszernek megfelelően azonnal képesek átültetni a gyakorlatba. Ez az oktatási típus formáját tekintve hasonló ahhoz az oktatáshoz, melyben a szcientológusok a korábbi iskolai vagy egyetemi rendszereken belül részesültek.”

Fumio Szavada, a Jui-itszu Sinto titkok nyolcadik őrzője.

A Szcientológia központi gyakorlatát auditálásnak nevezzük, a latin audire szóból, amely meghallgatást jelent. Az auditor („valaki, aki meghallgat”) által feltett kérdésekre válaszoló személy a maga számára a szellem és a lélek magasabb rendű állapotát, valamint a testi pszichoszomatikus bajok gyógyulását teremti meg. Ez nagyon gyakori néhány újabb, a Jui-itszu Sinto ágból származó sintó vallásnál is, melyek eredete Japánban az 1400-as évekre nyúlik vissza.

A Szcientológia gondolata Hubbard úr korai kutatásával vette kezdetét az 1930-as években, és ez megegyezik azzal az időponttal, amikor az újabb sintó vallások az alkalmazható vallási gyakorlat eszközeit keresték a lélek gyógyításához. Az auditálás 1950-ben az USA-ban kezdődött, amikor kiadták a Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya című könyvet. Ebben a könyvben Hubbard úr körvonalazza, hogy az ember hogyan érheti el a Clearnek nevezett állapotot – vagyis azt, hogy megszabaduljon az úgynevezett reaktív elmétől. Ez a buddhizmusban a „Szatori”, sőt inkább a „Naikan” állapotához hasonlítható. Némely sintó vallásban a személy egy tanító irányításával meditál a gyerekkori élményein vagy a múltbeli életein, hogy ezzel megismerje mostani állapotát. Az auditálás, amely szintén az embernek a múltjáról való elmélkedéseként írható le – legyen szó a gyerekkorról vagy az elmúlt életekről –, ugyancsak ugyanezt a véleményt és megértést alakíthatja ki az ember jelenlegi életkörülményeiről.

Az auditálás lebonyolításának módját az a személy sajátítja el, aki az Akadémiának nevezett Szcientológia tanulótermekben tanul. Ott egy felügyelő irányításával a diák elolvassa és begyakorolja az auditálás technikáit.

Az auditálás az a gyakorlat, amelynek révén ez a képzett auditor olyan személlyel, aki még nem Clear, megválaszoltat a múltjára vonatkozó kérdéseket. Az auditálásban részesülő személyt „preclear”-nek nevezzük, mivel ő még nem Clear. Miután a preclear válaszol az auditor által feltett kérdésekre, stressztől való mentesülést, jobbulást és lelki nyugalmat, valamint általános szellemi jólétet tapasztal.

Az a képzési idő, amíg az ember szakavatott auditorrá válik, váltakozó, néhány hónaptól évekig is eltarthat az előmenetel és a pontosság azon szintjétől függően, amelyet az auditor el akar érni.

MI A SZCIENTOLÓGIA?


Vallási vezetők, kormánytisztviselők és a média tagjai részére tiszteletpéldányok állnak rendelkezésre.
A szcientológusok azok az emberek, akik tudták, hogy az élet lehetne jobb is. ők képesek voltak a saját fejükkel gondolkodni. Amikor megállapították, hogy a Szcientológia felismerte az ember szellemi valóját, és ez a felismerés mindenkit hozzásegít ahhoz, hogy valóban tudja, hogy ki és mi is valójában, akkor elhatározták, hogy ezt tüzetesebben megvizsgálják. És ez az, amiért 147 országban oly sok millió ember – akik az élet különböző területein dolgoznak – szcientológusok napjainkban. Most már – az élet rejtélyeire adott válaszokkal felfegyverkezve – vannak igazi megoldásaik. Működőképes eljárásaik az élet jobbá tételére. Mintha ők mindig is tudták volna, hogy ez megtehető. De ezt ne fogadja el tényként. Olvassa el maga! A Mi a Szcientológia? című könyvet, a Szcientológia enciklopédikus referenciakönyvét az alábbi címen rendelheti meg:

Szcientológia Egyház Budapest 1399, Bp., Pf. 701/215
Ára: 8500 FtElőző Következő
 
Lap elejére
 
Előző | Szójegyzék | Tartalom | Következő |
| Mondja el véleményét! | Kapcsolódó oldalak | Könyvesbolt | Otthon |
Ember és Szabadság - A Magyarországi Szcientológia Egyház Lapja
© 2003-2008 Nemzetközi Szcientológia Egyház. Minden jog fenntartva. Védjegy információk.